Спеціальні ціни для агромагазинів

Вирощування баклажанів в відкритому грунті

Вирощування баклажанів в відкритому грунті

Вирощування баклажанів у відкритому ґрунті

На сьогоднішній день важко уявити, що на баклажан колись дивилися як на отруйну рослину. Стародавні греки, наприклад, думали, що людина, котра покуштувала його плоди, ризикує втратити розум, тому баклажан називали яблуком божевілля. Якщо баклажани неправильно обробляти і зберігати, то накопичуються токсини, які можуть викликати галюцинації. Такі ознаки божевілля лякали оточуючих. Після чергової спроби вживати баклажани в їжу – а вони робилися протягом тисячоліття – синій овоч потрапив на стіл європейців. Сьогодні баклажани – незамінний продукт на кожному столі. Він входить до складу меню різних країн світу, а на Сході овочі вирощують, як там кажуть, для продовження життя. Посадка розсади баклажанів у відкритий ґрунт – це важливий момент, який не терпить помилок.


Вирощування баклажанів у відкритому ґрунті потребує ретельного підходу – до вибору місця, ґрунту. Місце має бути сонячним і безвітряним, а ґрунт – родючим.

1.      Сприятливими умовами для росту овочів є пухкий ґрунт із pH6, 5-7 та родючим шаром, збагаченим органічними добривами. Волога, холодна та кисла земля для баклажанів непридатна.

2.      Погано ростуть і дають слабкий урожай вони і у важкому глинистому ґрунті. Особливо це стосується ранніх сортів. З цією метою необхідно робити її краще, удобрюючи. На1м2 додати в рівних пропорціях перегною та торфу. Таке підживлення робить ґрунт повітряним, легким і поживним. Робити це потрібно вчасно – навесні.

3.      Заздалегідь необхідно вибрати та підготувати місце для посадки. Прибрати суху траву, що залишилася, і перекопати землю на глибину 15 - 20 см.

4.      У весняний період пухку землю удобрити в рівних частинах органічним добривом і додати при необхідності торф із розрахунку 5-7кг на 1 м2 , а на бідних землях дозу збільшити до 8-10 кг на 1 м2 . Розсипати мінеральні добрива: 10-15 г аміачної селітри, 20-30 г суперфосфату, 10-20 г калійної солі на 1 м2 і закласти землю.


Баклажани у відкритому ґрунті відрізняються теплолюбністю, тому висаджувати розсаду потрібно в прогрітий ґрунт, коли середньодобова температура становитиме 13 – 15 градусів і не буде заморозків. Посадка баклажанів у відкритому ґрунті справа копітка. Лунки потрібно викопати на глибину 15-20 см не менше 25-35 см між рослинами і 50-70 см між рядами. Рекомендують висаджувати розсаду ввечері або не в сонячний день. Перед тим, як її висадити в ґрунт, необхідно рясно полити водою лунки, витрачаючи на кожну півлітра води. Рослини садити краще в стаканчиках або горщиках в підготовлений грунт на глибину 2-3 см. У стаканчиків, в яких росли баклажани, вирізають дно з метою поліпшення розвитку кореня після висадки. Схема посадки баклажанів у відкритому ґрунті наступна:

§   Відстань міжрядь має бути не менше 30 см.

§   Відстань між кущами допускається в 20см.

§   Обов'язково потрібно залишити місце для підв'язування кущів.

Розсада баклажан у відкритому ґрунті вимагає правильний полив – головна умова успіху якісного зростання та збирання врожаю, тому потрібно стежити за зволоженням ґрунту. Прохолодну воду потрібно нагріти до температури не нижче 25 градусів. Рослини баклажан поливаються під корінь, потім грунт потрібно розпушити, щоб зберегти довше вологу і зруйнувати кірку, що утворилася. Полив проводять уранці або ввечері. Не можна допускати переливу та застою води.
Підгодовуватись баклажани повинні кілька разів. Починати потрібно через 14 днів після висадки, коли рослини добре приживуться. Можна використовувати готові мікродобрива або розчини коров'ячого або курячого посліду, розведені в рівних частинах 1:5 та 1:15. Потім підгодовують, коли відбувається масове цвітіння та зав'язування плодів. У цей час рослина особливо потребує фосфорних та калійних добрив. Тому їх дозу збільшують у 1,5 – 2 рази. Таке ж підживлення можна повторювати 2 рази на місяць.


При підживленні баклажан, слід пам'ятати, що надлишок добрив, особливо при сильно концентрованому грунті, може принести більше шкоди, ніж користі. При сприятливому розвитку та плодоношенні рослин, має сенс обмежуватися двома – трьома підживленнями.

Помилки, які не можна допускати

Кожна рослина має свої особливості та переваги. Баклажану потрібно для гарного зростання, як правило, світле, тепле, помірно вологе місце. Однак невеликі помилки під час висадки та у вирощуванні можуть серйозно вплинути на кількість та якість плодів, скоротити врожай та залишити від нього сущий мізер.

Нестача світла

Висаджують у місця, де переважає тінь. Ця культура потребує великої кількості світла. Без нього плоди слабо плодоноситимуть і витягуватимуться.

Квіти та зав'язі ростуть під листям у темряві. Для кращого зростання плодів листя з них прибирають.

Проблеми із землею

Вирощують усю розсаду в одному контейнері. Коли саджанці діставатимуть із ємності, щоб висадити в ґрунт, коріння пошкодиться. Культура замре у розвитку, намагаючись відновити кореневу систему. Щоб цього уникнути, насіння садять в окремі горщики, і при пересадці коріння переноситься в суцільному земляному комі.

Садити в холодну землю насіння баклажану не можна. Баклажани дуже теплолюбні, і краще їх висаджувати на теплі грядки. Холод викликає стрес, після якого вони довго приходять у норму.

Мульчувати грядки свіжою тирсою. Для цієї культури краще підходять тирса, що перепріла. Свіжі підкислюють ґрунт, і баклажани гірше розвиваються.

Дають мало підживлення. Культура вимоглива до наявності поживних речовин у ґрунті. При нестачі вона погано розвивається і хворіє. Підживлення роблять приблизно раз на місяць, протягом усього сезону. Перший раз удобрюють азотної, а потім переходять на калійну та фосфорну.

Перегодовують. Інша крайність, коли підживлення проводять дуже часто, від цього починає нарощуватися лише зелена маса.

Агресивні сусіди. Баклажани погано переносять сусідство із томатами. Помідори, з їх сильною кореневою системою, витягають із ґрунту всі мінеральні речовини.
Найпростіше вони вживаються з перцями, не конкуруючи за поживні речовини.

Розпушування. Їхнє коріння розташоване неглибоко в грунті, сильне розпушування зашкодить їх і загальмує розвиток. Для цієї культури проводять поверхневе розпушення, глибиною в пару сантиметрів. Якщо утворилася товста земляна кірка, її обережно розбивають або проколюють після поливу.

Неправильний повітрообмін

Холодне повітря. Коли настає несподіване похолодання, рослини практично перестають рости і можуть скинути усі зав'язі та квіти. Через це їх рекомендується вирощувати під плівковим укриттям або в теплицях.

Протяги. Баклажани не терплять протягів. Він переохолоджує та негативно позначається на розвитку. Провітрювати теплицю треба по черзі з різних боків, а парники захищати від вітру з боків.

Духота та висока вологість. При підвищеній температурі та вологості зростає ймовірність розвитку хвороб та утруднюється запилення.

Неправильний полив

Нерівномірний полив. Від надлишку вологи поширюється гниль, а від нестачі засихає коріння, в'януть квіти. Скоротити кількість поливів і не втратити як можна, якщо використовувати мульчу на грядці. Вона не дасть воді швидко випаровуватися, і ґрунт під нею не перегріватиметься.

Вода потрапляє на листя. Якщо на вологу потраплять сонячні промені, то утворюється опік. Також від цього культуру вражає гниль та грибок. Щоб запобігти цьому, потрібен прикореневий чи краплинний полив.

Поливають холодною водою. Це охолоджує ґрунт і викликає температурний шок. У відповідь на це рослина уповільнює зростання або може загинути. Вода має бути тепла, щоб не нашкодити кореневій системі.


Неправильний догляд

Обривають плоди. Коли дозрілий плід обламують, то в нього пушать краї, стирчать шматочки шкірки. У відкриту рану проникає інфекція, і рослина може захворіти. Правильно збирати врожай за допомогою ножиць чи секаторів.

Чи не підв'язують. Під власним тягарем кущ може зламатися. Щоб запобігти цьому, їх підв'язують або встановлюють шпалери.

Чи не формують. Баклажан утворює кущ, який сильно гілкується. Якщо залишати всі пагони, то поживні речовини не дійдуть зав'язей. Для нормального зростання вистачить 3-5 пагонів, зайві відростки видаляють.

Чи не видаляють зайву зелену масу. Якщо листя торкається землі, пожовтіло або закриває квіти, то його необхідно прибрати. Вони заважають розвиватися плодам, затіняють їх. Нижнє листя від зіткнення з ґрунтом підгнивають, а від цього розвиваються хвороби.

Баклажани - примхливі рослини. Здається їх складно виростити, треба знайти баланс усіх компонентів догляду. Але якщо уникати поширених помилок, можна отримати дивовижний урожай.

Наші партнери

Новини

Хвороби перцю

Хвороби перцю

Солодкий і гіркий перець найчастіше вирощують на городах, і трапляється, що при правильному догляді не вдається отримати хороший урожай через хворобу культури.

Детальніше
Бакові суміші для обробки саду

Бакові суміші для обробки саду

З приходом весни та протягом усього сезону роботи в саду займають багато часу, і в основному воно витрачається на профілактичну обробку від шкідників та хвороб.

Детальніше
Як позбутися кротів

Як позбутися кротів

Багато фермерів, які тільки недавно розпочали свою діяльність, недооцінюють можливості цих тварин. На жаль, лише кілька таких особин можуть за ніч перетворити ділянку на мінне поле. Ось тому кожен городник повинен розуміти, як вигнати крота з городу. 

Детальніше
Хлороз рослин

Хлороз рослин

Для тих, хто займається вирощуванням тих чи інших культур, таке явище як хлороз не є чимось особливим.

Детальніше
Детальніше