Корисні властивості гарбуза

Корисні властивості гарбуза



Гарбуз (Cucurbita) - рід однорічних рослин з сімейства гарбузових, що включає в себе близько 20 видів. Плід гарбуза - великі їстівні ягоди вагою до 200 кг. У випадку з гігантською гарбузом їх вага може становити навіть 800 кг. Стебло повзуче, з липкими вусами. У дикій природі гарбуза ростуть в жарких і теплих кліматичних зонах Америки. В Європі гарбуз з'явилася тільки в 16 столітті. Ця рослина родом з Перу. Уже індіанці знали його як джерело цінних вітамінів і мікроелементів. З іншого боку, перші поселенці Америки вирізали з гарбуза серцевину, наповнювали її медом, молоком і спеціями, а потім запікали. Крім того, в США широко вирощують гарбузи, яка є символом американського Хеллоуїна. Примітно, що не всі гарбуза їстівні. Є й декоративні різновиди - біла, блакитнувата, зелена, коричнева, європейська, червона.






Живильні властивості гарбуза

Варто знати, що гарбуз має невисоку калорійність - всього 32 ккал в 100 грамах, що менше, наприклад, яблук, груш або чорниці. Це незамінний продукт в харчуванні. До того ж вона не містить жирів. Однак в ній багато клітковини, яка полегшує травлення, змітаючи залишки, що залишилися в травному тракті. Цей овоч містить вітаміни A (каротин) B1, B2, PP, E і C, а також залізо, фосфор, магній і селен, цинк, мідь і марганець. Насіння гарбуза також багаті цими речовинами.

Чим більше в овочі помаранчевого кольору, тим більше в ньому каротину. Насіння містить цинк, сірку, магній і кальцій і є надзвичайно багатим джерелом ненасичених жирних кислот. Це ідеальний засіб для здоров'я людини.

Корисні властивості гарбуза

1.       Протизапальний і протираковий ефект.

2.       У цього овоча помаранчева м'якоть, яка містить багато бета-каротину. Оскільки це потужний антиоксидант, він володіє протизапальними властивостями і може допомогти знизити ризик раку, в тому числі рак шлунка, грудей, простати, товстої кишки і легенів.

3.       Зміцнює імунну систему.

4.       Гарбуз містить цинк і вітамін С, які зміцнюють імунну систему. Варто знати, що чашка приготовленої гарбуза містить більше 11 мг вітаміну С, що покриває 19% добової потреби. Крім того, бета-каротин, що міститься в цьому овочі, заспокоює запальні процеси і допомагає зменшити симптоми застуди і грипу.

5.       Лікувальні властивості гарбуза - протидіабетичні властивості м'якоті та листя.

6.       Дослідження вчених з Східно-Китайського педагогічного університету в Шанхаї показують, що речовина, що міститься в екстракті м'якоті листа гарбуза - D-хиро-інозитол, може замінювати інсулін. Він також стимулює регенерацію бета-клітин підшлункової залози з діабетом і регулює активність інсуліну. Крім того, екстракт листя може діяти профілактично у людей з підвищеним ризиком розвитку інсулінозалежного діабету (тип 2), а також значно знижувати потребу в інсуліні у хворих.

7.       Сама гарбуз, з іншого боку, не рекомендується при діабеті, тому що у неї високий глікемічний індекс, тобто 75.

8.       Позитивна дія при гіпертонії і серцевих захворюваннях.

9.       Оскільки бета-каротин має здатність знижувати рівень «поганого» холестерину, він запобігає накопиченню холестерину в стінках артерій і, як наслідок, атеросклероз. Таким чином, знижується ризик серцевого нападу або інсульту. Крім того, він також регулює рівень артеріального тиску.

10.   Благотворно впливає на зір.

11.   Завдяки вмісту бета-каротину в гарбузі, вона підтримує орган зору і видимість, особливо в темний час доби. В організмі людини він перетворюється на вітамін А і є компонентом зорового пігменту сітківки ока, який дозволяє бачити в сутінках. Крім того, він знижує ризик дегенерації жовтої плями. Крім того, він допомагає придушити синдром сухого ока і запобігає пошкодженню кришталика і освіту катаракти.

12.   Протимікробний і противопаразитарное дію.

13.   Насіння гарбуза містять кукурбітацин, який захищає їх від мікробів і паразитів. Безсумнівно, велика його частина міститься в свіжих м'яких насінні.

14.   При проблемах з простатою

15.   Насіння використовуються в фітотерапії при проблемах з простатою. Варто пам'ятати, що вони зменшують надмірно збільшену залозу. Наукові дослідження показують, що вони можуть запобігти раку простати. Крім того, вони покращують сексуальну активність і життєздатність сперматозоїдів. Крім того, вони входять до складу БАД для чоловіків.

16.   Властивості гарбуза для схуднення

17.   Гарбуз низькокалорійна (10 даг - 26 ккал), крім того, сприяє очищенню організму від токсинів і володіє раскисляют властивостями. Це прекрасний овоч для дієти.

18.   Покращує стан шкіри.

19.   Крім того, гарбуз є джерелом цинку, який діє проти прищів, крім того, вона допомагає при герпесі, виразці шлунка і сприяє загоєнню ран. Крім того, що містяться в ньому вітаміни А, С і Е ефективно борються зі зморшками зсередини. У той же час чашка вареної гарбуза забезпечує 25% добової потреби у вітаміні А.

20.   Лікувальні властивості гарбуза для печінки. М'якоть гарбуза і насіння сприяють очищенню печінки. Допомагають відновлювати клітини. Гарбуз - це природний гепатопротектор. Є безліч препаратів для печінки на основі олії гарбуза.

                 Протипоказання насіння гарбуза

Протипоказань до вживання гарбуза практично немає. Єдине, що відзначають лікарі, це непереносимість грубих харчових волокон. Шкоди цей продукт не завдає.

Властивості соку гарбуза такі ж, як і у м'якоті. Показання до застосування ті ж. Важливо з кожним продуктом дотримуватися інструкції і не зловживати.

Як приготувати гарбуз?

В першу чергу виберемо симетричні і важкі гарбуза. Зберігайте в сухому прохолодному місці. Як різати гарбуз? Спочатку зріжте верхівку гарбуза гострим ножем, потім розріжте навпіл. По-друге, видаляємо кісточки і волокнисту м'якоть. Потім насіння можна обсмажити. Якщо ви хочете приготувати гарбуз, спочатку наріжте її на великі шматочки, промийте, покладіть у велику каструлю з водою, а потім варіть під кришкою 20-30 хвилин, поки вона не стане м'якою.

Крім того, ви можете приготувати його на пару (близько 12 хвилин). Також можна приготувати запечену гарбуз в духовці, розрізати її навпіл, промити в холодній воді, викласти на деко і запікати близько години при 175 градусах. Ще, гарбуз підходить для варення. Масло гарбузового насіння також володіє цінними властивостями. Крім того, з нього можна приготувати компоти і соки, джеми, муси, пасти, пюре і гарбуз можна заморожувати і маринувати. Рецептів приготування багато, можна вибрати на свій смак.

Мы сотрудничаем с :
up