Спеціальні ціни для агромагазинів

Лікувальні властивості ревеню

Лікувальні властивості ревеню

Лікувальні властивості ревня

Овочеву рослину ревінь вирощують для вживання в їжу великих м'ясистих черешків листя, які навесні замінюють свіжі ягоди та плоди. Властивості ревеню різноманітні. Але всі вони позитивно впливають на організм.

Народні рецепти розповідають про чудодійне коріння ревеню.

Лікувальні властивості ревня

Користь ревеню величезна. Це велика криниця вітаміну С. У ньому його набагато більше, ніж у лимоні та капусті.

Ревень застосовують на лікування простудних захворювань. З нього роблять відвари та п'ють весь період хвороби. Він допомагає організму відновитися, набратися зусиль і швидко перемогти хворобу.

Цілющі властивості ревеню на цьому не закінчуються.

  1. Ревень застосовують для лікування хондрозу – з нього роблять кашку та прикладають на проблемні місця. Проникаючи усередину, він знімає біль.
  2. Також при сильному кашлі та пневмонії – ревінь знімає напади кашлю, завдяки вітаміну С організм швидко відновлюється.
  3. Корисні властивості кореня ревеню – корінь цієї рослини також має чудодійні властивості. Його сушать, з нього роблять відвари та чаї. Вони допомагають боротися з мігренями, зміцнюють нервову систему, відновлюють сон, дають швидко відновити сили.

Черешки використовують, коли варять компоти, роблять джем, кисіль, пироги, варення, різні напої. Ревінь смачний у консервованому вигляді. У черешках міститься спеціальна кислота та пектинові речовини. Коріння деяких видів рослини мають цілющі властивості, рекомендовані до вживання в малих дозах як засіб для поліпшення травлення та збудження апетиту. З ревеню готують для лікарських цілей настоянки, порошки та відвари.

Широке застосування знайшов ревінь у медицині. Він входить до складу лікарських препаратів і завжди вказується в описі. Навіть велике вживання ревеню не може завдати шкоди організму, практично немає протипоказань.

Вирощування та догляд

Ревень є багаторічною рослиною з великим кореневищем, міцні надземні стебла, які є однорічними висотою до 2-х метрів, а також соковиті листки, зібрані в хуртове суцвіття зелені квіти і плоди – 3-гранні горішки. У дикорослому вигляді ревінь в Україні зустрічається у степах, а також у Запорізькій області, Прикарпатті. Як овочева рослина найбільше культивується в Північній Америці та країнах Європи. Налічується понад 30 видів ревеню, серед яких найпоширенішими є 3 види: черешковий (чорноморський), щільний (компактний), хвилястий.

Ревень - це морозостійкий продукт, що добре переносить зимівлю на відкритому грунті в регіоні з суворими зимами. Для отримання високого врожаю хорошої якості ревеню бажано його вирощувати на середньотяжкому грунті, насиченому органічними речовинами, зі слабокислою або нейтральною реакцією та добре проникним підґрунтям. У весняний період рослини не здатні витримувати застій талої води, а в осінній – надмірне зволоження ґрунту, що призводить до загнивання кореневища. Рекомендується використовувати для вирощування цієї культури місцеві популяції або селекційні сорти.

Розмножувати ревінь можна насінням або поділом кореневища. Насіння овочів - перед посівом слід витримати близько доби у воді, потім висівати 2-5 рядками з відстанню між стрічками 50 см і 20 см рядками. При проріджуванні сходів треба залишати відстань 15 см між рослинами. При догляді за розсадою необхідно поливати, розпушувати міжряддя та видаляти бур'яни. Підгодовують мінеральними добривами після проріджування з розрахунку на 1 м 13 г аміачної селітри, 15 г калійної солі, 19 г суперфосфату. Якщо сіють у весняний період, рослини висаджують на постійне місце восени чи наступної весни.

Для вегетативного розмноження ревеню розподілом кореневища слід відбирати екземпляри 4-5-річного віку. Їх ділять у такий спосіб, коли кожна частина має одну або дві нирки та шматочок кореневища. Бажано віддавати перевагу ниркам, що розташовуються по периферії кореневища. Рекомендується проводити такий поділ восени чи навесні. Для багаторічного культивування цього овоча має сенс використовувати ділянку землі поза полів сівозміни, що дозволяє вирощувати ревінь на одному місці до 12 років.

Перед посадкою ревеню треба маркувати поле та підготувати неглибокі лунки, в які вноситься перегній. Обов'язково видалити будь-яку траву, бур'ян. Далі лунки слід добре зволожити. Під час посадки коріння рослин повинне розташовуватися на рівні ґрунту, а зверху засипатися землею не більше ніж на 1 см. Слід знати, що надмірно глибока посадка призводить до загнивання нирок, а надто дрібна – до висихання. Догляд за ревенем в основному полягає у підтримці ділянки в чистому від бур'янів стані, систематичних розпушуваннях між рядами та навколо рослин, поливах при посушливій погоді та підживленнях при необхідності.

Догляд за ревенем

Підгодовують ревінь за період вегетації зазвичай двічі на весняний період. Перший раз підгодовують рослини з розрахунку на 1 м по 18 г калію хлориду, 24 г суперфосфату, 22 г калійної солі. Приблизно через 15 днів проводиться друге підживлення азотними добривами з розрахунку 30 г на 1 м. Також рекомендується підгодувати після завершення збирання: на 1 м по 9 г калійної солі, 11 г суперфосфату, 10 г аміачної селітри. Раз на 2 роки бажано вносити в міжряддя органічні речовини у вигляді гною або компосту, що перепрів.

Рясні поливи сприяють отриманню товстих і довгих черешків ревеню. Усього поливають 4-5 разів за період вегетації, витрачаючи на 1 полив 3-4 л води на 1 м. Поливи також перешкоджають накопиченню в рослинах щавлевої кислоти у надмірній кількості. На 2-му році життя рослин можна видаляти квітконоси, що утворюються, і використовувати їх в їжу. Не слід допускати, щоб квітконоси розгорталися – це призводить до сильного уповільнення відростання листя. У літній період слід омолоджувати кущі ревеню, прибирати все листя з черешками, залишаючи лише пару для харчування. Незважаючи на морозостійкість ревеню бажано на зиму вкривати його опалим листям, яке знімають навесні.

Збирають урожай ревеню на другому році після посадки. Зазвичай у Росії період збирання починається з середини липня, коли черешки досягають довжини 20-25 см. Можна в першому році зрізати з кожного куща лише кілька черешків, а надалі в наступні роки - всі черешки, крім одиничних екземплярів, призначених залишатися на кущах і продовжувати асиміляцію рослин. Товарним черешком вважається екземпляр, який має товщину не менше 1,5 см, не вражений хворобами та не пошкоджений шкідниками. Середня врожайність ревеню становить 3-4 кг із 1 м.

Ревень лікувальні властивості дуже цінні для медицини. Це вітамінна рослина, яка допомагає зміцнювати імунітет та боротися із застудними захворюваннями. Головне не забувати вживати настої та відвари відповідно до інструкції.

 

Наші партнери

Новини

Хвороби перцю

Хвороби перцю

Солодкий і гіркий перець найчастіше вирощують на городах, і трапляється, що при правильному догляді не вдається отримати хороший урожай через хворобу культури.

Детальніше
Бакові суміші для обробки саду

Бакові суміші для обробки саду

З приходом весни та протягом усього сезону роботи в саду займають багато часу, і в основному воно витрачається на профілактичну обробку від шкідників та хвороб.

Детальніше
Як позбутися кротів

Як позбутися кротів

Багато фермерів, які тільки недавно розпочали свою діяльність, недооцінюють можливості цих тварин. На жаль, лише кілька таких особин можуть за ніч перетворити ділянку на мінне поле. Ось тому кожен городник повинен розуміти, як вигнати крота з городу. 

Детальніше
Хлороз рослин

Хлороз рослин

Для тих, хто займається вирощуванням тих чи інших культур, таке явище як хлороз не є чимось особливим.

Детальніше
Детальніше