Гіркий перець: вирощування з насіння. Секрети і тонкощі від фазенди. Частина друга

Гіркий перець: вирощування з насіння. Секрети і тонкощі від фазенди. Частина друга

Дорогі наші фермери, городники і любителі гостренького! Це друга частина нашої великої статті про правильне вирощуванні гіркого перцю. У минулій статті ми дуже детально описали процедуру вирощування гіркого перцю (гострого, перцю чилі) з насіння у відкритому грунті, в теплиці і багато що ще! Ми настійно рекомендуємо прочитати і першу частину!


У другій же частині АГРОМАГАЗИН "ФАЗЕНДА" розповість про:

● Догляд за гірким перцем у відкритому грунті;

● Обробка гострого перцю від шкідників і хвороб;

● Збір і зберігання перцю чилі.

Бажаємо приємного прочитання! Не забувайте ділитися статтею з друзями!

Доглядаємо за гострим перцем у відкритому грунті

Як виростити перець чилі самостійно?

Прищипуйте верхівки сіянців, коли їх висота буде дорівнює 30-35 см. Після виконання цієї процедури Ваші кущі гострого перцю обзаведуться бічними пагонами, які теж подарують Вам гарні плоди, а самі рослини придбають компактну форму. Якщо головною метою є вирощування великої гіркого перцю в Україні, потрібно буде видалити з кущів деякі квітки, щоб у решти плодів була можливість вирости побільше.

Яка оптимальна кількість плодів перцю на кущі?

З нашого досвіду, оптимальною кількістю плодів гострого перцю на 1 кущі буде 25 шт. Так перці будуть зростати більшими, красивими і щільними і на виході вийде однорідний і вирівняний врожай.



Важливо! Якщо температура повітря перевищить 30ºC то Ваш гострий перчик завершить свій процес запилення. Щоб запустити запилення за новою, треба трохи струснути кущики.

І, ось, що ще: не треба, ось просто не треба ... Не висаджуйте перець чилі поблизу с болгарським перцем. Дотримуйтесь відстань між ними більше 3,5 м, так як ці культури швидко переопиляются.

Як поливати гіркий перець?

Всі сорти гіркого перцю вважаються вологолюбними! Дуже важливо забезпечити їх вологою на етапі плодоношення і цвітіння. Грунт повинна бути вологою, щоб плоди правильно росли, і ні в якому разі не можна допускати пересихання! Можливо, Вам доведеться займатися щоденною поливанням всім влітку, особливо, якщо спека (то кожен день по 2 рази).

Поливайте тільки теплою водою (про це ми говорили в минулій частині). Щоб економити гарячу воду, то в теплу пору можна скористатися природним нагрівом: на яскраве сонце розмістіть в саду великий резервуар, заповнений водою. Одного дня повинно вистачити для прогріву.

Як підгодовувати перець чилі?

На початковій стадії вегетації гіркого перцю дуже необхідний фосфор з магнієм, а до дозрівання перців треба скоротити обсяг внесеного азотного добрива. Також, в минулій частині ми говорили про те, що можна використовувати добрива для помідор на сортах насіння гіркого перцю.



Обробка гострого перцю від шкідників і хвороб

Які самі "популярні" шкідники і захворювання у перцю гіркого?

Шорт-лист найшкідливіших шкідників для нашої культури можна віднести наступні:

тлю;

трипси;

Павутинні кліщі;

Совки;

Колорадські жуки;

білокрилки;

Голий слимак;

Капустянки.

Пам'ятайте! Перці стійкіше до пошкодження шкідниками ніж томати.

Найнебезпечніші хвороби, яким підданий гіркий перець, ТОП-7:

Плямистість (бура, чорна, біла);

Чорні ніжки;

фузаріоз;

фітофтороз;

Тютюнові мозаїки;

Гниль (верхова, біла і сіра);

Пероноспороз.

Як обробляти пекучий гострий перець?

Хвороби, викликані бактеріями не лікуються, грибкові захворювання можна вилікувати одним з фунгіцидних препаратів. Від шкідників допомагають інсектицидні і акарицидні препарати (Актеллік, Карате, Агравертін, Акарін та інші).



                                                                                            Де купити насіння гіркого перцю в Україні?

Збір і зберігання гострого перцю

Коли можна зібрати урожай гіркого перцю?

Ви пам'ятаєте, що гострий перець буває двох видів стиглості: технічної і біологічної? При технічній стиглості плодів в основному зеленого або жовтого кольору. При біологічка плоди набувають гарний насичено-червоний або темно-червоне забарвлення. Їх можна збирати як на першій, так і на другій стадії. В основному перчик чилі збирається під кінець вересня.

Але! Якщо Ви хочете покласти урожай на тривале зберігання, то варто дочекатися біологічної стиглості. Розумієте, ключовим фактором для гарного зберігання гострого червоного перцю є наявність від одного особливої ​​речовини, яка накопичується в перчик в міру їх зростання. Простіше кажучи, стиглі плоди з достатньою кількістю гіркого ферменту будуть зберігатися довше, краще і якісніше.

Як зберігати гіркий перець?

Підготовка на зберігання перцю гіркого дуже проста: його треба опустити на пару хвилиночок в тазик з теплою водою, промити від можливої ​​бруду і пилу, що залишилися на плодах. Потім, витерьте сухими рушником і підсушіть.

Далі, існують різні способи того, як можна зберігати гострий перець, і вибирати треба в залежності того, яким чином Ви хочете використовувати урожай:

● Варіант 1: підвісити за плодоніжки плоди на мотузку за зразком гірлянди;

● Варіант 2: добре висушити плоди і скласти в щільний мішок;

● Варіант 3: на підвіконні на викладеної пергаментному папері (за три тижні вони будуть готові).

От і все! Дякуємо за прочитання! Не забудьте прочитати першу частину статті, якщо раніше її не читали!

АГРОМАГАЗИН Фазенда - найкраще місце, де Ви можете купити насіння гіркого перцю в Україні!

 

 

Читати минулу статтю: Гіркий перець: вирощування з насіння. Секрети і тонкощі від фазенди. Частина перша.

Мы сотрудничаем с :
up