Хвороби моркви

Хвороби моркви





Морква вимагає багато уваги, хоча вона проста у вирощуванні, проте хвороби моркви можуть зіпсувати весь урожай. Існують хвороби моркви при вирощуванні, а також хвороби моркви при зберіганні, тому потрібно захистити овоч від них і ви отримаєте великий і здоровий урожай.

Якщо ви хочете купити насіння моркви, то це можна зробити у нашому інтернет-магазині. Ви побачите великий асортимент різних видів моркви та зможете підібрати саме той, який підходить вам за всіма параметрами. Є різні види моркви, наприклад ранні чи пізні, тому варто уважно підбирати потрібний сорт, щоб отримати хороший урожай.




Хвороби моркви та як з ними боротися?

Є багато різних захворювань, проте варто пам'ятати, що легше попередити хворобу або вчасно розпочати лікування, ніж запустити хворобу і залишитися врожай моркви.



Біла гнилизна

Насамперед хвороба вражає коренеплоди, а не листя. Грибок створює різні мокрі плями, покриті білим гарматою. Таку моркву вже не можна споживати ні людям, ні тваринам. Крім цього, таке захворювання можуть мати не тільки коренеплоди моркви, але й інші рослини, як:

• Капуста;

• Помідори;

• Петрушка;

• Редиска;

• Редька;

• Пастернак.

Коренеплоди моркви можуть бути уражені ще під час росту рослини в полі, однак у більшості випадків симптоми хвороби виявляються під час зберігання моркви. Якщо ви побачили маленьку появу плям на моркві, потрібно її викинути. Це варто зробити для того, щоб зберегти інші овочі, оскільки збудник зараження передається тактильним способом і відповідно вся морква в мішку або підвалі захворіє. Таку моркву не можна навіть використовувати як посадковий матеріал, оскільки розвиток рослини зупинився внаслідок хвороби. В інтернеті можна знайти багато різних фото хворих рослин, а також методи боротьби з цим явищем.


Сіра гнилизна

Ця хвороба моркви проявляється теж під час зберігання – основною умовою її появи є вогкість. Коренеплоди стають м'якими і починають гнити, а пушок на них не білий, а сірий. Саме тому хвороба дістала свою назву. Підчепити хворобу морква може як під час зберігання, так і на грядці, однак шансів на те, щоб підчепити її під час зберігання набагато більше.


Фомоз

Під час зберігання хвороби та шкідники моркви не сплять і частим захворюванням є фомоз. Це призводить до того, що морква починає гнити. Утворюються сірі плями, порожнечі і така морква стає непридатною для приготування їжі. Якщо під час зберігання моркви у приміщенні висока температура, то хвороба прогресуватиме швидше.


Чорна гнилизна

Ця хвороба може розвиватися у рослин протягом першого року життя. Характеризується тим, що на овочах починають з'являтися чорні плями, вони можуть перекинутися на стебло та листя. Листя жовтіє, чорніє, на них може з'явитися оливковий наліт і в результаті сукупності всіх цих ознак рослина гине.

Ця хвороба характерна для таких культур, як:

• Петрушка;

• Кріп;

• Селера.


Альтернаріоз

Морква та її хвороби спонукають садівників до купівлі препаратів, що захищають насіння та зрілі плоди від хвороб, наприклад, альтернаріозу. Ця хвороба виникає в результаті вологи, а також те, що місце зберігання врожаю недостатньо провітрюється. Характеризується чорними плямами на коренеплодах, які потім перетворюються на гниль.


Суха фіолетова гнилизна

Вона може виникнути як під час росту рослини, і під час зберігання. Спочатку на моркві з'являються сірі плями, потім на них з'являється фіолетовий пушок. Це вже означає, що морква вражена хворобою і зробити нічого не можна. Передається хвороба, як і попередні, в більшості випадків контактним шляхом, тому якщо ви побачили хворий овоч, потрібно відразу перевірити все, щоб виявити інші хворі коренеплоди. Під час росту рослини хвороба вражає листя та коріння – вони гниють і рослина гине.


Борошниста роса

Основними характеристиками цієї хвороби і те, що у листі з'являється білий наліт. Після цього на ньому з'являються темні крапки. Листя сохне і гине. Коренеплоди таких рослин слабкі, недорозвинені, часто можуть мати менші розміри, ніж здорові моркви. Їх можуть вразити інші хвороби і тоді морква гине, оскільки вона не має імунітету.


Мокра бактеріальна гниль

Під час того, коли рослина росте, на ній можуть з'явитися рідкі плями, які розростаються і охоплюють більшу частину коренеплоду. В результаті, морква не може нормально рости, гниє та гине. Якщо моркву розрізати, можна чітко побачити гниль і здорові тканини. Коренеплоди нагадують кашу по консистенції, крім цього мають неприємний запах. Ця інфекція дуже швидко передається від хворих на овочі до здорових.


Як захистити свій урожай?

Для того, щоб отримати здорову і велику моркву, рекомендують дотримуватися таких простих кроків, як:

• Вирощувати різні сорти моркви, які мають імунітет до більшості хвороб та високу врожайність. Завдяки цьому вони часто не хворітимуть, відповідно ви отримаєте хороший урожай;

• Після того, як ви викопали моркву, не рекомендують її садити на тому ж місці протягом 5 років, оскільки врожай не буде більшим. Ідеально вибрати ділянки землі, на якій раніше росли огірки, цибуля або картопля. Після таких попередників морква добре зростатиме;

• Рекомендується удобрювати землю калійним добривом, щоб позбавитися різних хвороб. Крім того, у такій землі морква краще розвиватиметься, а плоди будуть солодкими та смачними;

• Коли ви хочете посадити моркву, то потрібно відібрати тільки здорове та велике насіння. Якщо ви посієте погане насіння, морква може не прорости, відповідно ви не отримаєте врожаю. Крім цього, рекомендується витримати насіння у розчині солі, щоб уберегти від хвороб.

Мы сотрудничаем с :
up